Youri, keukenmedewerker

 

“Met het diploma ‘Business Management’ op zak, studeerde ik af aan de Katho in Kortrijk.  De eerste jaren was ik in het bedrijfsleven actief.  Als vertegenwoordiger voor een koffiebranderij in Moeskroen was ik vaak de baan op in West- en Oost-Vlaanderen, Henegouwen als Noord-Frankrijk.

Toen corona uitbrak, viel de horeca volledig stil en was er weinig tot geen werk.  Die periode zette mij aan het denken.  Het was tijd om me te heroriënteren.   Ik zocht vooral naar wat me gelukkig maakt.  Dat is koken.  Ik volg al jaren kookles in avondschool.  Via de VDAB kwam ik terecht bij VORK in Kortrijk.  VORK is een sociaal restaurant waar werkzoekenden 14 weken een opleiding volgen.  De cursisten nemen de uitbating van het restaurant in handen.  Om de 5 weken komt een nieuwe groep aansluiten, die door de eerste groep wordt opgevangen en begeleid.  Het was voor mij een leerrijke ervaring.  Na deze opleiding volgde een stage van 4 weken.  Doorheen de cursus gaf men mij de raad om iets te zoeken in een grootkeuken.  Daar lagen mijn sterktes.

 

Youri

 

Via mijn tante wist ik dat het woonzorgcentrum van Elverdinge een keuken in eigen beheer uitbaat.  Ik waagde mijn kans en vroeg of ik er mijn stage kon volgen.  Halfweg juni kon ik er aan de slag als hulpkok.  Ik voelde me meteen goed op deze werkplek als in het keukenteam.  Bij mijn eindevaluatie gaven de verantwoordelijken aan heel tevreden te zijn over mijn werk.  Ik kreeg een verrassend maar aangenaam aanbod om een keukenmedewerker in zwangerschapsverlof te mogen vervangen.  Ik twijfelde geen moment en ging hierop in.  

Mijn takenpakket was anders dan tijdens mijn stage.  Home Vrijzicht levert dagelijks warme maaltijden aan huis in Elverdinge en omgeving.  Ik mocht terug de baan op!  Ik vond dit een mooie nieuwe uitdaging.  Beetje bij beetje leerde ik deze mensen kennen.  Een vriendelijk woord kost niks maar doet wonderen.  Vaak gebeurt het dat wij naast de thuisverpleging de enigen zijn die bij hen langs komen.

Ondertussen is de collega uit zwangerschap en terug aan het werk.  En ik, ik heb een vast contract!  Goed ge?  Het blijft hard werken maar in het keukenteam is er een aangename sfeer.  We helpen elkaar graag waar kan en verzetten zo dagelijks veel werk.  Naast de warme maaltijden aan huis, koken we dagelijks vers voor alle bewoners en medewerkers/vrijwilligers die dit wensen.

 

 

We zijn bijzonder fier het label ‘Smiley’ te mogen dragen.  Dit is het hoogste kwaliteitslabel van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid.  De Smiley wordt uitgereikt als de maaltijden op een bijzonder hygiënische en kwaliteitsvolle manier worden bereid.  Geregeld komt de firma Quality Guard langs voor een evaluatie.  Onlangs behaalden we opnieuw een zeer mooie score!   Het is niet alleen een verdienste van het voltallige keukenteam maar ook van alle collega’s in huis.

Ik worstel sinds enkele jaren met mijn mentale gezondheid.  Dit blijft nog te vaak een taboe.  Maar ik ben bijzonder trots dat ik me opengesteld heb voor professionele hulp.  Ik voel me goed waar ik nu sta.  Ik hoop dat de taboe rond mentale gezondheid langzaam maar kan verdwijnen en dat mijn verhaal anderen kan inspireren.”

Youri Ghesquiere, keukenmedewerker

 

leftsidecontent rightsidecontent